Het belang van

een levenstestament

 

Eén ding is zeker, we gaan allemaal ooit dood.

 

In dit leven is maar één ding echt zeker: we gaan allemaal ooit dood. Het gebeurt op een dag, maar we weten niet wanneer of hoe. Meestal denken we er liever niet aan en als we er al aan denken, gaat het meestal over wat we willen achterlaten voor onze geliefden, bijvoorbeeld in een testament.

We denken niet zo vaak na over wat er kan gebeuren in onze laatste levensfase. Maar eigenlijk is het net zo belangrijk om jezelf en je dierbaren daarop voor te bereiden. Dit kun je doen door middel van een levenstestament en/of wilsverklaring.

Waarom is het belangrijk?

Mensen hebben er vaak angst voor en praten niet graag over de dood. Ons brein lijkt ons zelfs te beschermen tegen het idee van doodgaan. Maar het ontkennen van onze sterfelijkheid kan problemen veroorzaken. Dit maatschappelijke taboe kan betekenen dat als je (tijdelijk) niet in staat bent om beslissingen te nemen, je je naasten moet belasten met moeilijke keuzes. Dit kun je voorkomen door op tijd te praten over je levenseinde en je wensen vast te leggen in een levenstestament en/of wilsverklaring.

Levenstestament: Neem regie over jouw toekomst

Een levenstestament is een krachtig document waarin je al je wensen vastlegt, van financiële aangelegenheden tot medische behandelingen. Hierin bepaal je ook wie namens jou beslissingen mag nemen, zoals een vertegenwoordiger voor financiële en persoonlijke zaken. Het is essentieel om dit document op te stellen terwijl je wilsbekwaam bent, aangezien de kantonrechter anders een bewindvoerder moet aanstellen.

Onze dienstverlening in detail:

Gemak en comfort: Ons gesprek kan plaatsvinden in de vertrouwde omgeving van je eigen huis. We streven ernaar dat je je op je gemak voelt en de tijd hebt om al je vragen en zorgen te delen.

Begrijpelijke taal: Geen ingewikkeld jargon. We nemen de tijd om alles duidelijk uit te leggen en eventuele onduidelijkheden te verhelderen.

Stappen naar jouw testament: We bieden ondersteuning bij het maken van keuzes, zoals het selecteren van een levensexecuteur.

Notariële afhandeling: Het officiële levenstestament en testament worden uiteindelijk opgesteld door een ervaren notaris. We werken samen met betrouwbare notariskantoren om alles juridisch correct vast te leggen.

 

Een wilsverklaring is altijd aanpasbaar

Een wilsverklaring is een document waarin je specifieke wensen met betrekking tot medische zorg en behandeling kunt vastleggen. Je kunt dit zelf opstellen, zonder notaris, maar het is belangrijk om deze wensen te bespreken met je naasten en je arts. De arts kan je helpen je wensen in detail vast te leggen in je medisch dossier.

Het is essentieel om te praten over je wensen met je naasten en je huisarts, omdat dit de duidelijkheid vergroot en ervoor zorgt dat je wensen worden gerespecteerd. Als je je wensen verandert, kun je een wilsverklaring eenvoudig aanpassen. Dit geeft jou de controle, zelfs als je op dat moment niet in staat bent om te beslissen. Het bespaart je naasten ook moeilijke keuzes, omdat ze weten wat jij wilt. Het is belangrijk om op tijd te handelen en van jezelf geen ‘spoorzoekers’ te maken voor je dierbaren. Je kunt ook overwegen om een digitale wilsverklaring te gebruiken, die je altijd kunt bijwerken en die direct toegankelijk is voor degenen die het moeten weten.